Hakim Turizm & Danışmanlık
Sık Sorulan Sorular
Vize başvurunuzu, vize başvuru Merkezi’nde yapabilirsiniz. Başvurular, Türkiye’deki konsolosluk hizmetlerine sunulur.
Evet. Türkiye’nin konsolosluk hizmetleri adınıza biometrik veri toplamakta yetkili olmadığı gibi yetkili kişi sizin adınıza başvuru yapabilir.
İstediğiniz vize türü Türkiye’deki amacınıza bağlıdır. Vize türleri hakıkında daha detaylı bilgi alabilmek için, web site’mizde yer alan geniş bilgi kısmanından yaralanabilirsiniz.
Türkiye’deki işlem süreci en az 7 iş günüdür. Diğer durumlarda, konsolosluk hizmetleri sürecin ne kadar süreceğine karar vermektedir.
Vize başvuru merkezleri’nde bulunan çağrı merkezleri operatörleri ile iletişime geçebilirsiniz.
Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.
Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.
Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Bu husus, tartışılmaz temel bir kuraldır. Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.
ygun bulunan başvuru, ülke’ye göre değişkenlik gösterecektir. Başvuru yapılan tarihten itibaren yaklaşık olarak 15 takvim günü içinde karara bağlanır.
Özellikle başvurunun ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre, azami 30 takvim gününe kadar uzatılabilir.
İstisnai olarak, özel bazı durumlarda ek bir takım belgelerin sunulması gerektiğinde, bu süre azami 60 takvim gününe çıkabilir.